page-header

Autó honosítás

Gépjármű átvizsgálás

Műhelyünkben lehetőség van a behozott autók előzetes állapotfelmérésére, átvizsgálására, és szükség esetén javítására is!

Műszaki vizsga

A külföldről behozott gépjárművek forgalomba helyezésének feltétele a műszaki vizsgáztatás, vagy a meglévő, érvényes külföldi műszaki vizsga honosítása.

Magyarországon csak olyan gépjármű kaphat magyar rendszámot, amelyre a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) típusbizonyítványt adott ki. A típusvizsgálat során a közlekedési hatóság ellenőrzi, hogy a jármű megfelel-e a törvényben meghatározott műszaki, közlekedésbiztonsági és környezetvédelmi feltételeknek. Ha az autónak érvényes műszaki vizsgája, biztosítása, külföldi forgalmija és rendszáma van, akkor a helyzet egyszerűbb. Abban az esetben, ha nincsen érvényes külföldi forgalmi rendszáma és papírjai, akkor kizárólag tréleren lehet elszállítani az autót a vizsgabázisra.

Azok a gépjárművek, amelyek nem rendelkeznek érvényes külföldi műszaki vizsgával, egyedi forgalomba helyezési díjat, valamint műszaki vizsga díjat kell fizetni, melynek összege: 39.090 HUF

Érvényes műszaki vizsgával rendelkező gépjárművek esetén az eljárás neve honosítás, melynek összege: 8.000 HUF

Honosítás

Az egyszerű honosítást kizárólag az Európai Gazdasági Térség (EGT) országaiból, vagyis az Európai Unióból származó autók esetében kérvényezhető. Az érvényes műszaki vizsgát természetesen papírokkal igazolni kell. Ekkor a magyar hatóságok átveszik az adatokat és ennek érvényessége kerül bele majd a magyar papírokba is. A látogatás során megtörténik az autó műszaki szemléje és kiállítják az autóhoz tartozó, a honosításhoz szükséges műszaki adatlapot.

A honosítás során vizsgálják a gépjármű külföldi okmányainak eredetiségét, a tulajdonjogot igazoló okmányok meglétét, a külföldön kiállított műszaki vizsga igazolás hitelességét, a gépjármű egyedi azonosítóinak meglétét, hitelességét, (alvázszám, típusszám, motorszám), továbbá a gépjármű általános műszaki és közlekedésbiztonsági állapotát, illetve a gépjármű károsanyag-kibocsátási értékeit.

Az eljárás díja: 8000 Ft

Egyedi forgalomba helyezés

Ha az autó nem rendelkezik érvényes műszakival, vagy a műszaki- és környezetvédelmi megfelelősége nem igazolható (nem rendelkezik típusbizonyítvánnyal), akkor egyedi forgalomba helyezési eljárást kell lefolytatni. Ezt kell lefolytatni abban az esetben is, ha a gépjármű nem az EGT tagországaiból vagy Svájcból származik.

Az eljárás díja: 22 800 Ft

Magyarországi forgalomba helyezéshez szükséges szemlét és műszaki vizsgáztatást kizárólag az NKH  vizsgaállomásai végzik.

Származásellenőrzés és eredetiségvizsgálat

Minden Európai Unión kívüli országból származó gépjárművnek származásellenőrzésen kell átesnie. Abban az esteben, ha Uniós országból hozzuk be az autót, de nincsenek érvényes papírjai, szintén lefolytatható az eljárás.

Az eljárás díja: 10 900 Ft

Eredetiségvizsgálat csak a származásellenőrzés után folytatható le. A  célja, hogy kiszűrje az olyan járműveket, amelyek feltehetőleg bűncselekmény útján kerültek a tulajdonoshoz. Minden külföldről származó (EU-s országok is) gépjármű esetében meg kell csináltatni.

Díja: kb. 17 – 20 000 Ft

Regisztrációs adó

Regisztrációs adót kell fizetni a a külföldről származó gépjárművek hazai forgalomba helyezése esetén. Ennek összegét az illetékes vámhatóság (NAV) állapítja meg, amely függ a jármű lökettérfogatától, korától, uniós környezetvédelmi besorolásától, valamint motortípusától. Elektromos járművek (beleértve egyes hibrideket is) és tehergépjárművek mentességet élveznek a regisztrációs adó megfizetése alól, azonban a mentességről szóló vámhatósági határozatot ebben az esetben is ki kell kérni.

A regisztrációs adó mértéke függ a gépjármű korától, környezetvédelmi osztályától, valamint a motor hengerűrtartalmától.

Okmányirodai ügyintézés, kötelező biztosítás kötés

A külföldről származó gépjármű vagyonátruházásnak az adó- és illetékvonzatai nem különböznek egy hazai autóvásárlás során felmerülő tételektől, azzal a kivétellel, hogy külföldi jármű esetén az új rendszám kiállításárért is fizetni kell.

A gépjárművek forgalomba helyezését a fővárosi és megyei okmányirodák végzik. Az okmányirodában, a forgalmi engedély kiadásához szükség van az érvényes kötelező biztosítás igazolására. Az ügyintézés során a rendszámtábla, a forgalmi engedély, valamint a törzskönyv díja összesen: 20.500 HUF

KÉRJEN ÁRAJÁNLATOT!

Hívja a +36 30 349 9359 telefonszámot, vagy vegye fel velünk a kapcsolatot írásban, hogy igényei alapján, árajánlatot tudjunk küldeni Önnek!

  • Autó átvizsgálás
  • Műszaki vizsga
  • Honosítás
  • Eredetiség vizsgálat
  • Regisztrációs adó
  • Okmányiroda
  • Kötelező biztosítás
Összegzés

Fontos kiemelnünk, hogy a fent említett árak nem a mi munkadíjainkat, hanem a hatósági árakat jelölik. A fentiekből kiderül, hogy a külföldi autók magyarországi forgalomba helyezése rendszerint temérdek időt és energiát emészt fel. A regisztrációs adó ügyintézése meglehetősen összetett folyamat, de a többi ügyintézés is rengeteg dokumentum beszerzéssel, sorbanállással, idegeskedéssel jár. Hívjon bennünket bizalommal, és mi levesszük az Ön válláról ezeket a terheket.

Kérjen árajánlatot!
Hívja a +36 30 349 9359 telefonszámot, vagy vegye fel velünk a kapcsolatot írásban, hogy egyedi igényei teljesítéséhez árajánlatot küldjünk Önnek!